Jau svētdien, 31.janvārī, uzzināsim, kuri 20 Latvijas mūziķi kāps uz LTV autoru un izpildītāju konkursa “Supernova” skatuves un cīnīsies par uzvaru un ceļazīmi uz starptautisko dziesmu konkursu “Eirovīzija”, kas šogad norisināsies Zviedrijā. Tikmēr konkursa jaunās sezonas pirmajā ievadraidījumā atskatījāmies uz Latvijas pieredzi “Eirovīzijā” un mēģinājām noformulēt, kas ir tas, ko dziesmās un izpildītājos meklējam šogad.

Runājot par agrāko Latvijas pieredzi “Eirovīzijas” dziesmu konkursā, diezgan skarbs ir radio Pieci.lv dīdžejs Toms Grēviņš: “Nav tā, ka mēs visu laiku esam sūtījuši labus gabalus. Ne vienmēr mēs paši iedziļināmies un spējam saprast, kā šis “gabals” izklausīsies kaut kur citur.” Guntars Račs, sākumā iepazīstoties ar konkursam iesniegto materiālu, mazliet nobažījies, un atceras, ka pagājušogad bijis līdzīgi, taču beigu beigās par fināla četrinieku – ElektroFolk, Marku Rivu, MNTHA un Aminatu – bijusi sajūta, ka uz konkursu Austrijā var sūtīt jebkuru: “Šī sajūta, ka mums nav kauns par to, ko mēs izvirzām uz starptautisko finālu, ir milzīgs lēciens uz priekšu! Ne vienu vien gadu man, personīgi, bija mazliet neērti par to, ko mēs izvirzām pārstāvēt savu valsti.”

Šova producents un žūrijas pārstāvis Kaspars Roga stāsta, ka šogad, lai palielinātu viedokļu objektivitāti, ir paplašināta priekšatlases žūrija, klāt pieaicinot vokālos speciālistus un mūzikas producentus. Žūrijas nepieciešamību uzsver arī Latvijas Mūzikas eksporta biroja valdes priekšsēdētāja Guna Zučika: “Ir ļoti svarīgi, ka ir žūrija: grozies, kā gribi, bet skatītāji bieži vien balsos par populārāko mākslinieku, kuru viņi jau zina un ir redzējuši presē. Tur, uz “Eirovīzijas” skatuves, kad cilvēki balsos, viņi, visticamāk, tavu populāro latvieti nekad dzīvē nebūs redzējuši.” Balsošanas sakarā optimistisks ir Maestro Raimonds Pauls: “Varbūt tagad igauņi par mums vairāk balsos, jo viņu prezidenta kundze ir latviete. Varbūt tas atsauksies uz balsojumu. Cerams!” Jautāts par žūrijas nozīmi raidījumā, Maestro atzina, ka „Supernova 2016” žūrijai var vien izteikt līdzjūtību, jo viņiem dots ļoti nopietns un sarežģīts uzdevums.

Pēc žūrijas pirmajiem komentāriem jūtams, ka atlase šogad ir īpaši strikta. G.Račs: “Par jau pazīstamajiem mūziķiem ir izveidojušies zināmi stereotipi – viņš jau ir redzēts, viņš jau mēģināja, netika... Līdz ar to ir grūtāk sevi vēlreiz apliecināt. Viegli nebūs nevienam.”

Ko dziesmās un izpildītājos žūrija meklē šogad? Projekta vadītāja Ilze Jansone stāsta: “Mēs ar ļoti lielu atbildību pieejam gan dziedātāju, gan dziesmu atlasei, jo pārstāvēt savu valsti miljonu auditorijas priekšā – tā ir ļoti laba dziedātāju un dziesmu autoru eksporta iespēja, kuru nedrīkst sacūkot. Tas varbūt skaļi skan, bet mēs patiesībā meklējam stabilu, eksportspējīgu produktu, kas strādās gan Baltijas tirgū gan, iespējams, pie labas apstākļu sakritības, arī kaut kur vēl tālāk.” Toms Grēviņš rok vēl dziļāk: “Mums joprojām īsti nav skaidrs, ko mēs tur gribam izdarīt. Jāsāk ļoti nopietni uzlikt ambīcijas, ka mēs gribam būt augstāk: mēs gribam būt trijniekā, gribam nākamo desmit gadu laikā vēlreiz rīkot “Eirovīziju” šeit!”