80 gadu vecumā mūžībā aizsaukts kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Alfrēds Čepānis, kurš 1990. gadā kā Latvijas Republikas Augstākās Padomes deputāts balsoja par Latvijas neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanu.

ATVADU FOTO GALERIJA ALFRĒDA ČEPĀŅA PIEMIŅAI


Izsakām visdziļāko līdzjūtību politiķa tuviniekiem, draugiem un Trešās Atmodas kolēģiem.





Latvijas Republikas Saeima:


"Dziļās sērās paziņojam, ka mūžībā devies 6.Saeimas priekšsēdētājs, balsotājs par Latvijas neatkarību, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris, spilgts atjaunotās Latvijas laika politiķis Alfreds Čepānis. Izsakām visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem, draugiem un līdzgaitniekiem."


Žurnāliste Elita Veidemane:



"Alfrēds Čepānis bija viens no tiem, kuri labprāt mēdza uzkāpt uz Vecpilsētas ielas 13/15 nama ceturto stāvu – lai patriektu ar žurnālistiem kādu nopietnu vai pat nenopietnu tēmu. Laikraksta “Atmoda” redakcija bija īstā vieta, kur to darīt. Alfrēdam bija lieliska humora izjūta un izcils sarkasms. Un viņam bija dziļas zināšanas politikas jomā."


Pēteris Simsons:

"Šodien skumja TV ziņa. Vēl viens no mūsu 138-iem Latvijas atjaunotājiem devies mūžībā - Alfrēds Čepānis. Lai viņam vieglas smiltis pēc darbīgā mūža!"


Edvards Smiltēns:


"Liekas, nupat vēl tikāmies, nupat vēl cilvēks bija klātesošs. Aizgājis politiķis, bijušais Saeimas priekšsēdētājs, tautsaimnieks, cilvēks ar tiešu valodu un neizsīkstošu enerģiju Alfrēds Čepānis. Izsaku visdziļāko līdzjūtību ģimenei."


Padomju laikos Alfrēds Čepānis bija Latvijas Komunistiskās partijas Centralās komitejas loceklis, Latvijas PSR Augstākās Padomes deputāts, 1990. gadā viņu ievēlēja par deputātu Augstākās padomes sastāvā, kas 4. maijā pieņēma deklarāciju par Latvijas neatkarības atjaunošanu. 

Elitas Veidemanes atvadu vārdus pilnā versijā lasiet šeit


1993. gadā no Demokrātiskās Centra partijas saraksta Čepāni ievēlēja 5. Saeimā, bet divus gadus vēlāk no Demokrātiskās partijas "Saimnieks" saraksta  — 6. Saeimā, viņam kļūstot par Saeimas priekšsēdētājas biedru. 1996. gada 26. septembrī Čepānis kļuva par Saeimas priekšsēdētāju, šajā amatā darbojoties līdz 6. Saeimas pilnvaru laika beigām 1998. gada 1. novembrī.



Saņēmis III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi, II šķiras Svētā Olafa ordeni.

1999. gadā ievēlēts Trasta komercbankas padomē, vēlāk kļuvis par tās priekšsēdētāja vietnieku. 2001. gadā ievēlēts Rīgas domē no Latvijas Demokrātiskās partijas ("Saimnieka" pēcteces) saraksta. Pēc LDP likvidācijas 2004. gadā piedalījies partijas "Jaunais centrs" dibināšanā.