Visticamāk, ir panākta vienošanās starp «Vienotības» priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un Valsts prezidentu par mehānismu, kā viņa var ar godu atkāpties no kandidēšanas uz premjera amatu, vienlaikus nodrošinot, ka nākamo valdību tomēr veidos tieši «Vienotības» pārstāvis - vēsta aģentūra BNS.

Tā dēvēto «Vienotības» Saeimas sešinieku jeb liberālo spārnu pārstāvošs deputāts aģentūrai BNS pavēstīja, ka «Vienotība» neatkāpsies no uzstādījuma, ka Āboltiņa ir vienīgā premjera amata kandidāte, bet tā vietā prezidents atzīs, ka viņai nav nepieciešamā atbalsta Saeimā. Savukārt tad prezidents kā savu iniciatīvu varētu nominēt premjera amatam kādu citu «Vienotības» pārstāvi, «ko viņam nodrošinātu Āboltiņa».

«Valdes sēdē tika piedāvāts vai nu pateikt, ka Āboltiņa atzīst, ka viņai nav atbalsta, vai arī partija iet līdz galam, skaidri nominēt viņas kandidatūru, mēģināt veidot partiju un dabūt pa muti. Uz šo ierosinājumu tika pateikts, ka tas būtu neiejūtīgi pret Āboltiņu, ka viņai šobrīd ir grūti laiki, un ka jāļauj tam visam notikt ar godu. Faktiski var teikt, ka Āboltiņa un prezidents «dīlo» savā starpā par šo jautājumu,» sacīja deputāts.

Jau ziņots, ka «Vienotība» pirmdien valdes sēdē nav panākusi vienošanos par jaunu premjera amata kandidātu bez partijas līderes Solvitas Āboltiņas.

Par to žurnālistiem paziņoja pati Āboltiņa.

Koalīcijas partneri ZZS un Nacionālā apvienība (NA) jau vairākkārt pauduši savu nevēlēšanos atbalstīt Āboltiņas kandidatūru augstajam amatam.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc atgriešanās no atvaļinājuma, kurā atradīsies līdz trešdienai, šonedēļ sāks neformālas sarunas ar potenciālajiem premjera amata kandidātiem. Plānots, ka prezidents neformāli tiksies ar personām, kuras, pēc Vējoņa domām, varētu ieņemt Ministru prezidenta amatu. Prezidents vēlēsies noskaidrot iespējamo kandidātu redzējumu par darbiem premjera amatā, kā arī gatavību uzņemties Ministru prezidenta pienākumus.

Vēstīts, ka Vējonis 30.decembrī paziņoja, ka, izmantojot visas Satversmē piešķirtās tiesības, uzņemas iniciatīvu Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanā. «Es devu iespēju partijām rast jaunas rīcībspējīgas koalīcijas modeli, bet partijas šo iespēju nav izmantojušas,» sacīja Vējonis. Prezidents atkārtoti uzsvēra, ka jauno valdību jāveido pašreizējās koalīcijas partijām.

Vējonis ir arī norādījis, ka ZZS nevajadzētu uzņemties abus - gan prezidenta, gan Ministru prezidenta amatus, bet pieturēties pie līdzšinējā sadalījuma - «Vienotībai» - premjera, ZZS - prezidenta, bet Nacionālajai apvienībai Saeimas priekšsēdētāja amats.

Tikmēr internetā un sociālajos tīklos tauta nebeidz izsmiet Solvitu Āboltiņu. Pērtiķa gada sākumā šādu bildi portālā Draugiem.lv publicējis autors Fenikssfan. Šādi foto ar Āboltiņas ģīmetni saņem tūkstošiem ieteikumus un atzīmes "patīk".