2019.gada 28. oktobrī 30 gadu vecumā mūžībā devusies koklētāja, soliste un daudzu ansambļu dalībniece, kolektīva "Taureņi" dibinātāja Sanita Sprūža (16.01.1989.-28.10.2019.). "Viņas stīgas pārtrūka daudz par agru," nekrologā raksta koklētāja Laima Jansone.

"Sanitas kokles spēle bija neordināra - sarežģītība viņu nebiedēja, tomēr to caurstrāvoja arī cilvēciskā emocionalitāte. To novērtēja starptautiskā žūrija, kanteles konkursā Helsinkos piešķirot augstu (otro) vietu koncertinstrumentu grupā," teic etnomuzikologs Valdis Muktupāvels. 

Sanitas dzīvē ļoti lielu vietu ieņēma ticība. Kustība Pro Sanctitate par Sanitu raksta: "Ar kokli un eņģeļiem tu esi debesīs un paliks mūsu sirdī! No sešu gadu vecuma viņa ir dziedājusi Franciska baznīcas bērnu korī un Rīgas sv. Antona draudzes korī kopš tās (draudzes) dibināšanas pirmās dienas, kalpojot par iedvesmu un iedrošinājumu citiem, iesaistoties Taizē norišu organizēšanā Latvijā, dažādos labdarības pasākumos šeit, Nīderlandē un Itālijā."

Atvadīšanās 2. novembrī no plkst. 12 Rīgas Sv. Antona Romas katoļu baznīcā. Plkst. 12:30 Svētā Mise. Izvadīšana Bolderājas katoļu kapos.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem. ATVADU FOTOGALERIJA.

20.oktobrī socālajos tīklos sabiedrību emocionāli uzrunāja mākslinieces brālis Salvis Sprūžs:

"!!!!!Dārgie draugi! Lūdzu jūsu visu lūgšanas par manu māsu Sanita Sprūža. Ārsti jau 3 nedēļas nespēj noteikt viņas slimības cēloni, bet situācija tikai pasliktinās un tagad viņa tiek mākslīgi uzturēta pie dzīvības reanimācijas nodaļā. Es lūdzu visus viņas nodomā lūgties, lai viņai ir spēks izturēt, lai ārsti spēj noteikt diagnozi un lai mēs varētu ātrāk sākt ārstēties, jo līdz šim nekas nav līdzējis... Palūdzieties saviem vārdiem vai kā mācīja Jēzus "Tēvs mūsu, kas esi debesīs"... Viņa būs jums ļoti pateicīga, tā pat kā mēs - visa ģimene!
Ar mīlestību un cerību,
Salvis Sprūžs".

Laimas Jansones nekrologs:

Sanita Sprūža iepazina mūziku jau no četru gadu vecuma - dziedāja bērnu vokālajā ansamblī "Mazputniņš" (vadītāja Mudīte Grīnerte) un dejoja tautas deju ansamblī "Daugaviņa". Septiņu gadu vecumā sāka apmeklēt nodarbības Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolā (agrāk Vakara mūzikas skola). No 1997. līdz 2002. gadam apgūst kokles spēli pie savas pirmās skolotājas Lindas Kūlas. Bērnu mūzikas skolā ieliktā ceļa maize ir līdzi visai dzīvei, tā ir mīlestība uz kokles spēli un sapratne, ka jebkurus panākumus vispirms veido liels, liels darbs. Viņai nekas nedevās viegli, visi rezultāti ir ar pašas darbu un gribēšanu (Linda Kūla). Tieši šeit viņa piedalās savos pirmajos Dziesmu svētkos (1998.g.), koklētāju nometnēs Krāslavā, Jēkabpilī un citur. Koklētāju ansamblī "Liepa" (nosaukums kopš 2000. g.) turpina dalību arī pēc iestāšanās Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā. Kopā piedzīvoti dažādi braucieni un iegūta arī godpilnā pirmā vieta Čehijas konkursā Rainbow (2006. g.).

2004.-2008. gadi bija laiks, kad par savām otrajām mājām Sanita sauca Mediņus. Kokles spēle tika apgūta pie Ditas Neilandes, kura bija arī kursa audzinātāja. Šis, starp citu, bija pirmais kurss, kas izlaidumu svinēja Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas jaunajās telpās Stabu ielā. Sanita mācībās un zinībās vienmēr bija atvērta visam jaunajam, kopā ar brāli Salvi Sprūžu aktīva kursa dzīves virzītāja. Specialitātē iepazina visdažādāko autoru un laikmetu skaņdarbus un labprāt piedalījās konkursos. Saņēma 3. vietu konkursā Zelta stīga (2005. g.) un 1. vietu koklētāju ansambļu konkursā (2007. g.). 2008. gadā ar Rīgas Kokļu grupu devās koncertbraucienā uz Toruņu, Polijā. Skolotāja Dita Neilande kā neaizmirstamas min ikgadējās Kokļu dienas Jūrmalā, kur Sporta spēlēs pārliecinoši uzvarēja Sanita ar Kristīni (Ādmini-Liepu) jeb Čunčiņi no Mediņiem un 2008. gada Dziesmu svētku Koklētāju ansambļu konkurss, kur spilgtu sniegumu sniedza Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblis ar Sanitu tā sastāvā.

2008. gadā Sanita uzsāka studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, ko absolvēja 2014. gadā ar maģistra grādu. Kokles klases vadītāja un docente Teiksma Jansone raksta: Tik mērķtiecīga un zinoša, atsaucīga un sabiedriska, skaista un smaidīga, visu vēlējies izdarīt ar maksimālu atdevi. Ja darīt, tad darīt. Ja spēlēt, tad spēlēt. Pa īstam. Kam pieķēries, to paveici. Mācību gadi aizskrēja ātri un, kad Tu mani uzaicināji uz savu 30. dzimšanas dienu, mums bija ko atcerēties. Studējot mūzikas akadēmijā Sanita Sprūža ir piedalījusies visdažādākajos konkursos gan Krievijā, Armēnijā, Somijā, Lietuvā un citur, iegūst žūrijas atzinības un godalgotās pirmās vietas.

Apmaiņas programmā Helsinkos, Sibēliusa mūzikas akadēmijā, Sanita izkopa savas spēles meistarību pie somu kanteles lielvārda Evas Alkulas. Sanitas zināšanu alkas nekad nebija pašmērķīgas. Somijā apgūtās spēles tehnikas viņa uzreiz pielāgoja savu audzēkņu vajadzībām tepat Latvijā. Dzīvojot Helsinkos, Sanita apguva arī somu valodu, tanzāniešu dejas, Aleksandra tehniku. Spēja savienot vienkāršību un apzinīgumu ar studentu dzīves izaicinājumiem un profesionālā redzes loka nemitīgu paplašināšanu.

Kā saka etnomuzikologs Valdis Muktupāvels: Sanitas kokles spēle bija neordināra - sarežģītība viņu nebiedēja, tomēr to caurstrāvoja arī cilvēciskā emocionalitāte. To novērtēja starptautiskā žūrija, kanteles konkursā Helsinkos piešķirot augstu (otro) vietu koncertinstrumentu grupā.

Atgriežoties Latvijā Sanita Sprūža absolvē Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmiju. Darbojas kā pasniedzēja Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolā, vēlāk arī Pāvula Jurjāna mūzikas skolā. Sanita darbojusies gan ar pašiem mazākajiem, veidojot savus, nelielus metodiskos materiālus, gan ar pieaugušajiem kolēģiem, no darba brīvajā laikā, ierādot tradicionālās kokles spēles pamatus.

Papildus mūzikas studijām, Sanita Sprūža ieguvusi arī fotogrāfa kvalifikāciju Rīgas stila un modes vidusskolā (2015. g.), prasmes, ko novērtējuši kā mūziķi, tā draugi. Sanitu raksturo spēja nebaidīties no izaicinājumiem. Skaņumājas kursos tiek apgūtas Pēterburgas ermoņikas un mandolīnas spēle, dzīves laikā tiek apgūti un apmeklēti kā latviešu, tā somu danči, neizpaliek arī laikmetīgā deja un Argentīnas tango. Arī savā profesionālajā darbībā viņa bija no tiem koklētājiem, kuri jauca robežu, kas izveidojusies starp koncert- un etnogrāfiskajām koklēm, sakot, ka tām vairs nevajadzētu būt atšķirīgās nometnēs.

2014. gadā Sanita iespēlēja kokles partitūru Signes Baumanes animācijas filmā Akmeņi manās kabatās. Paralēli tam, kopā ar flautisti Madaru Behmani un pianisti/ērģelnieci Rutu Kaprāni (iepriekš Birzuli) tiek izveidots Trio Tendo, cenšoties kokli pēc iespējas aktīvāk iekļaut akadēmiskās mūzikas dzīvē. Kopā iestudētas vairākas koncertprogrammas ar latviešu laikmetīgo kamermūziku, to skaitā pirmatskaņoti A. Veismanes, V. Līces, R. Stivriņas, O. Herliņa, J. Fedorenko jaundarbi.

2016. gadā Sanita piedalījās projektā Trejdeviņi koklētāji, ieskaņojot savu solo kompozīciju Mēmais balodis svešumā, ko izdod ierakstu studija Lauska.

Kopš 2017. gada ziemas, Sanita kļuvusi par viduslaiku mūzikas ansambļa Schola Cantorum Vox Iubilantis dalībnieci. Iesākumā Sanita spēlēja koncertkokli ansambļa pirmajā Ziemassvētku koncerta programmā Lumen de Lumine. Pēc skaistās spēles un saskanīgajām cilvēciskajām īpašībām un interesēm, ansamblis uzņēma Sanitu arī kā dziedātāju. Šajā sastāvā Sanita ir koncertējusi Latvijas Dievnamos un festivālos gan Lietuvā, gan Šveicē. Ansambļa dalībnieces saka, ka Sanita bijusi līdzcilvēkus ceļoša - viņai vienmēr atradies uzmundrinošs vārds.

2018. gadā Sanita Sprūža piedalījās starptautiskā mūsdienu performancē Lāčuvīrs kopā ar sāmu mūziķi Torgeir Vassvik, un IDEAGNOSIS būto (butoh) dejotājiem. Tieši ar šo izrādi tika atklāts Rīgas Performances festivāls Starptelpa RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6.

2018. gada septembrī Sanita sāka spēlēt koklētāju ansamblī Raksti, brīvi pārvaldot basa kokli. Šajā sezonā Raksti uzstājās kopā ar kori Via Stella Latvijas baznīcās (Aglonā, Skaistkalnē, Rīgas Domā un Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā), tāpat Rakstiem ir bijuši vairāki, brīnišķīgi solo koncerti. Sanita kolektīvā iejutusies uzreiz un tiek raksturota kā iniciatīvas pilna un radoša.

Sanitas Sprūžas kokles spēli pazīst daudzi, tāpat viņas atbalstošo garu, apmeklējot un piedaloties visdažādākajos kokļu dzīves notikumos, sākot ar Dziesmu svētku lielajiem kokļu koncertiem, noslēdzot ar dažādām akcijām, kas aicina koklētājus uz spontānu saspēlēšanos, dalību Pasaules koklētāju nometnē un nerimstošu vēlmi latviešu nacionālo identitāti nest pasaulē ar kokles skaņām.

Stāsta veidošanā piedalījās: Linda Kūla, Dita Neilande, Teiksma Jansone, Valdis Muktupāvels, Daina Zalāne, Ilona Dzērve, Ieva Šablovska, Madara Behmane, Ruta Kaprāne, Dārta Treija, Laura Kļaviņa un citi. Apkopoja: Laima Jansone.

AVOTS: TVNET.LV