Kopš čeku loterijas sākuma pagājušas dažas dienas, un to laikā saskaņā ar Valsts ieņēmuma dienesta informāciju, 2019.gada 3.jūlijā līdz plkst. 12 bija iesniegti 65 tūkstoši čeku.

Informācija par lielveikalu čekiem uzradusies ar lielu nokavējumu - iepriekš tika ziņots, ka visi čeki piedalās vienlīdz godīgā, taisnīgā izlozē un ka laimētājus godīgi noteiks neatkarīga datorsistēma pēc nejaušības principa.

Pēkšņi izlemts, ka Čeku loterijā daudz lielāka iespējamība uzvarēt būs ar čekiem, kas saņemti par dažādiem pakalpojumiem. VID labotā informācija ir šāda: lielāka iespējamība uzvarēt būs loterijā piedaloties ar čekiem, kas saņemti par dažādiem pakalpojumiem, piemēram, frizētavā vai autoservisā. Jo to sadalījums izlozē būs attiecīgi šāds – 30% preču čeki un 70% pakalpojumu čeki.

“Rimi, Maxima, visi lieltirgotāji, kas mums sniedz preces, tur diemžēl būs iespējamība laimēt mazāk. Jo tajās nozarēs ēnu ir mazāk nekā pakalpojuma nozarēs. Līdz ar to mēs šobrīd tendējamies uz pakalpojumiem. Visu veidu pakalpojumi, kurus varat iedomāties, sākot ar skaistumkopšanu, ar publisko ēdināšanu, ar izklaidēm,” taisnojas VID Čeku loterijas projekta vadītāja Anna Šapovala - fotogalerijā.

Ļaudīm ir milzu virkne neskaidrību par to, kādus maksājuma dokumentus loterijā pieņem.

Kā uzsver VID, šobrīd vēl nav pārbaudīts neviens no čeku loterijai reģistrētajiem maksājuma dokumentiem – čeki, kvītis, biļetes – tādā izpratnē, lai varētu pateikt, vai čeku izsniegušais uzņēmums ir vai nav samaksājis par preci vai pakalpojumu nodokļus, vai tomēr krāpies. Līdz ar to publiski izskanējusī informācija, ka piektā daļa no iesniegtajiem čekiem ir bez samaksātiem nodokļiem, ir nepatiesa. Šādu datu analīzi veiks tikai apkopotā veidā, iedzīvotāju iesniegtos čekus analizējot kopā ar VID rīcībā esošo informāciju par attiecīgo tirgotāju vai pakalpojumu sniedzēju.

VID čeku loterijas projekta vadītāja Anna Šapovala norāda: “Minimālais laiks būtu vajadzīgs pusgads, lai varētu izanalizēt visus uzkrātos datus pusgada laikā, lai varētu pateikt, kuri ir tie negodīgie un kurš ir tas, kas krāpjas apzināti.”

Tiesa, testa režīmā daļai no iesniegtajiem čekiem veikta validācija, proti, pārbaudīts, vai informācija par čeku ir korekta un vai tas var piedalīties loterijā. Sistēma ļauj reģistrēt ne vien neprecīzus, bet arī izdomātus čeku numurus. Kā norāda sistēmas uzturētājs, tie tiks atsijāti vairākās pārbaudes kārtās.

Iedzīvotāju interese par čeku loteriju ir liela, radušās arī neskaidrības – kādus čekus loterijā var reģistrēt. VID skaidro, ka reģistrēt nevar, piemēram, basketbola biļetes, – kas reizē ir arī ieejas kartes uz sporta spēlēm. Loterijai arīdzan nevar reģistrēt CSDD izsniegtās kvītis. Kā arī čeku loterijā nevar piedalīties ar preci vai pakalpojumu, kas iegādāts e-vidē. Piemēram, pēc internetveikalā nopirktām drēbēm vai apmaksātu telefona rēķinu.

“Šie dokumenti faktiski skaitās priekšapmaksas rēķini, tos dokumentus mēs nevaram čeku loterijā reģistrēt, tāpat mēs nevar reģistrēt bankas kvītis vai maksājumus, kas ir veikti internetbankā, tie nav reģistrējami čeku loterijā,” skaidro projekta vadītāja Šapovala.

Čeku loterijā naudas balvas iedzīvotāji laimēs ik mēnesi. Ikmēneša izlozē viens laimests būs 10 000 eiro vērtībā, trīs laimesti –  5000 eiro vērtībā un piecdesmit laimesti-  100 eiro vērtībā. Bet gada izlozē lielākais laimests būs 20 000 eiro. Turklāt būtiski, ka lielāka iespējamība uzvarēt būs loterijā piedaloties ar čekiem, kas saņemti par dažādiem pakalpojumiem, piemēram, frizētavā vai autoservisā. Jo to sadalījums izlozē būs attiecīgi šāds – 30% preču čeki un 70% pakalpojumu čeki.

TV3 ziņu sižets: