Aptuveni 8000 operāciju gadā, vidēji 150 cilvēkiem veiktas ķīmijterapijas dienā un ap 200 pacientu saņemta staru terapija dienā – tik intensīvs darbs tiek veikts Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC). Šogad onkoloģisko pacientu skaits valstī sasniedzis jau apmēram 75 tūkstošus un 70% pacientu ik gadu savu specifisko terapiju saņem Latvijas Onkoloģijas centrā.

Jau 20.gs. sākumā toreizējiem onkoloģijas celmlaužiem ar profesoru Paulu Stradiņu priekšgalā bija sapnis un mērķis šos pacientus koncentrēt vienkopus, jo tā uzlabotos gan ārstēšanas, gan personāla izglītošanas rezultāti. 20.gs. sākumā tika radītas pirmās nodaļas onkoloģisko pacientu aprūpei, tad 1938.gadāspecializēta slimnīca Talsu ielā 7A, Āgenskalnā, kur jau nākamajā gadā tika ārstēti vairāk nekā 1000 pacienti. Bet lielais „sapnis” par specializēta centra izveidi piepildījās tikai 1983.gadā, uzceļot tagadējās Latvijas Onkoloģijas centra telpas Gaiļezera slimnīcu kompleksa ietvaros. Tiesa gan, pirmā operācija pacientam ar audzēju veikta krietni agrāk – tālajā 1807. gadā Rīgas 1.slimnīcā izņemta astoņas mārciņas (3,63 kg) smaga lipoma. Šo divu gadsimtu laikā darbs onkoloģijas jomā ir attīstījies un nozarē arvien turpina ienākt jaunas tehnoloģijas gan ārstniecības, gan izmeklējumu jomā, tāpat tiek ieviesti moderni medikamenti un nomainījušās ārstu paaudzes.

Latvijas Onkologu asociācijas prezidents, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Onkoloģijas katedras vadītājs, asociētais profesors un vadošais pētnieks, LOC Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs, Dr.med. Jānis Eglītis atzīst – onkoloģisku saslimšanu skaits arvien pieaug, un šā brīža prognozes liecina, ka pasaulē uz 2032. gadu tas palielināsies par 70%! ”Tāpēc ir jāievēro veselīga dzīvesveida pamatprincipi: nesmēķēt, neaizrauties ar alkoholiskajiem dzērieniem, būt fiziski aktīvam, sekot savam svaram, uzturā lietot daudz dārzeņus un augļus. Ievērojot šo visu, ļaundabīgo audzēju attīstības risku iespējams samazināt par 30%. Bet, ja tomēr slimība ir attīstījusies, tad nepieciešams pacientus ārstēt specializētos centros. Absolūti loģiski un pamatoti, ka tik mazā valstī kā Latvija ir šāds centrs–flagmanis Latvijas Onkoloģijas centra veidolā, kur vienkopus pieejami visi speciālisti, izmeklējumi un ārstēšanas iespējas pacientiem ar kādu ļaundabīgu audzēju,” saka profesors. To, ka šāds risinājums ir efektīvs, pierādījušas daudzas valstis Eiropā un citviet pasaulē, kā arī mūsu kaimiņi Lietuvā ar Nacionālo Vēža centru Viļņā, kas darbojas kopš 2014.gada un iepriekš bijis lielākas slimnīcu apvienības sastāvā. “Tas ir praktisks izaicinājums – saglabāt LOC kā ekselences un vadošo onkoloģisko pacientu ārstniecības iestādi valstī, kurā tiek sniegti 70% no specializētās onkoloģiskās palīdzības,” uzsver Jānis Eglītis un piebilst, ka tikpat būtiska ir arī personalizēta pieeja ārstniecībā, kas nozīmē gan modernu audzēju un citu bioloģisko substanču morfoloģisko un ģenētisko izmeklēšanu, gan jaunu medikamentu ieviešanu valsts kompensējamo zāļu sarakstā, gan inovatīvu iekārtu un tehnoloģiju iegādi progresīvākai onkoloģisko pacientu ārstēšanai. “Koncentrējot nepieciešamos līdzekļus vienā, specializētā iestādē efektīvākai onkoloģisko pacientu ārstēšanai, tas ir realizējams, turpretī, ja mēs sadalīsim kūku mazos gabaliņos, mēs turpināsim stagnēt, un augs tikai statistikas cipari ar novēlotiem saslimšanas gadījumiem,” teic profesors.

Latvija atrodas to nedaudzo valstu vidū, kurās uz vienu onkoloģisko pacientu atvēlēts vismazāk naudas – vidēji tie ir 50 euro, turpretī Eiropā viena cilvēka ārstēšanai tiek atvēlēti vidēji 169 euro. Jāteic, ka saslimstība ar ļaundabīgiem audzējiem pieaug visā Eiropā par aptuveni 30% pēdējos 15 gados, taču salīdzinoši mazinājusies onkoloģisko pacientu mirstība. “Tas nozīmē, ka, pateicoties sabiedrības izglītošanai un diagnostisko ierīču attīstībai, audzējus atklāj agrīni un pieejamā ārstēšana kļuvusi efektīvāka,” saka dakteris un norāda, ka arī izārstēto pacientu dzīvildze ir ievērojami uzlabojusies.

Uzziņai:

LOC ķirurģiskās palīdzības, ķīmijterapijas un staru terapijas īpatsvars ļaundabīgo audzēju ārstēšanā Latvijā:

*Ķirurģija:

·Vēdera dobuma operācijas:

Kuņģa vēzis- 60%

Resnās un taisnās zarnas vēzis-50%

Aknu operācijas- 85%

·Krūts vēzis 70%

·LOR onkopatoloģija 90%

·Onkoginekoloģija 70%

·Onkouroloģija 65%

*Ķīmijterapijā 69%

* Staru terapijā 68%