Rīgas rajona tiesas tiesnesei Natālijai Zavadskai būs jāizlemj, vai likt bijušajiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) finanšu policistiem - Vasīlijam Kivļonokam, Aldim Klemam, Raivim Freibergam un Jānim Laizānam, kuri tika notiesāti lietā par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos, atmaksāt cietušajai izmaksāto 17 074 eiro kompensāciju.

Jāatgādina, ka pirms desmit gadiem - laikā no 2005.gada 6.decembra līdz 2006.gada 6.janvārim, pamatojoties uz Finanšu policijas lēmumu un tiesneša sankciju, tika noklausītas Jaunalksnes telefonsarunas. Vēlāk atklājās, ka žurnālistes sarunas nelikumīgi tika noklausītas arī 2006.gada pavasarī. Kad notikušais nāca gaismā, no amata Finanšu policijā atstādināja četras amatpersonas un sāka kriminālprocesu.

Taču žurnāliste vērsās tiesā, lūdzot no valsts piedzīt 300 000 latu kompensāciju - viņas privātās telefonsarunas nebija nosargātas un nonāca pibliskajā telpā. Tiesāšanās ilga vairākus gadus, līdz 2010.gada pavasarī stājās spēkā spriedums, ar kuru no valsts VID personā Jaunalksnei tika piespriesta 12 000 latu jeb 17 074 eiro kompensācija. Pērn Augstākās tiesas Krimināllietu departaments atstāja spēkā notiesājošo spriedumu, apsūdzētos bijušos policistus sodot ar naudas sodiem.

Kad pērn stājās spēkā spriedums krimināllietā, Jaunalksnes advokāts Romualds Vonsovičs nosūtīja vēstuli toreizējai premjerministrei Laimdotai Straujumai (V), norādot, ir pilnīgi skaidrs, kāpēc valstij nācās maksāt žurnālistei vairākus tūkstošus kompensācijā. Advokāts bija pārliecināts, ka šī summa ir jāpiedzen no notiesātajiem, jo "nav šaubu, ka šīs ir tās personas, pret kurām jāsniedz tiesā regresa prasība".

Straujuma šo iesniegumu pārsūtīja toreizējam finanšu ministram Jānim Reiram (V), bet viņš - Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Pērn VID valsts interesēs nolēma sniegt civilprasību pret notiesātajiem, prasot no viņiem solidāri piedzīt 17 074 eiro.

Rīgas rajona tiesā šī civillieta atrodas kopš pērnā gada maija, taču pirmā tiesas sēde notika šo ceturtdien, 21.aprīlī. Uz to bija ieradušies Kivļonoks un Klems, kuri komentēt prasību nevēlējās. Abi arī iebilda pret žurnālistu klātbūtni tiesas zālē. Kivļonoks sacīja: "Nevēlos, lai manas liecības izskan pa visu pasauli," prasot liegt medijiem ierakstīt sēdē notiekošo. Abi bijušie finašu policisti uzskatīja, ka lieta jāskata slēgtā tiesas sēdē, jo tādā skatīta arī krimināllieta. Tiesnese šo lūgumu apmierināja, nosakot, ka civillietu skatīs slēgti, proti, tajā varēs piedalīties tikai lietas dalībnieki.

Taču lietas izskatīšana tika atlikta. Laizāna pārstāvis Renārs Gulbis un Freiberga pārstāve Ilona Kaļinovska lūdza lietas materiāliem pievienot cita kriminālprocesa materiālus, kurš 2006.gadā sākts par Jaunalksnes sarunu nopludināšanu. Lai gan VID pārstāve Ieva Lapiņa šo lūgumu neatbalstīja, norādot, ka notiesātajiem bija šīs sarunas jāsargā, bet viņi to neizdarīja un par to ir arī notiesāti, tiesnese lūgumu tomēr apmierināja. Otrā tiesas sēde šajā lietā gaidāma tikai 16.augustā.