Traģēdija Cēsīs – jauna māmiņa nakts laikā, tuviniekiem nemanot, izlavījusies no mājām un paņēmusi līdzi savu septiņas dienas veco mazuli. Sieviete ar bērnu uz rokām ielēkusi dolomīta karjerā no vairākus metrus augstas klints, vēstīja raidījums «Degpunktā».

Sieviete pati izķepurojusies un ir dzīva, bet mazulis – miris.


Kad vietējie likumsargi saņēma ziņu par pazudušu sievieti, kura nakts laikā izgājusi no mājām ar septiņas dienas vecu bērnu uz rokām, viņi nekavējoties sāka meklēšanu un cerēja, ka nekas traks nav noticis, taču jau pēc brīža saņemts skarbs trieciens.

«Cēsu iecirknī vērsās radinieki ar iesniegumu, ka sieviete ar nedēļu vecu bērnu devusies nezināmā virzienā. [..] Tika noskaidrota sievietes atrašanās vieta un nedaudz vēlāk – atrasts arī bērniņš,» raidījumam «Degpunktā» pastāstīja Valsts policijas pārstāve Sintija Virse.

Atsaucoties uz raidījuma rīcībā esošu neoficiālu informāciju, «Degpunktā» vēsta, ka cietusī sieviete jau vairākas reizes mēģinājusi izdarīt pašnāvību, taču tas viņai nav izdevies. Iespējams, viņas garīgās veselības stāvoklis pasliktinājies tieši pēc dzemdībām.


Policijā sākts kriminālprocess pēc nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Tālāk jau likumsargiem būs jāskaidro, vai tā bijusi tīša slepkavība un vai vispār nozieguma izdarīšanas brīdī sieviete bijusi pieskaitāma. Tiks veiktas vairākas ekspertīzes, tostarp būs nepieciešama psihiatrijas ekspertīze par viņas garīgās veselības stāvokli.

Jaunā sieviete šobrīd atrodas ārstniecības iestādē, viņai nozīmēta psihiatriskā ekspertīze.

Savukārt Cēsniece Ilze (vārds mainīts), kura labi pazina jauno māmiņu portālam Kasjauns.lv sacījusi: „Meitene ir no labas ģimenes, un bērniņš bija gaidīts. Kā bijis pirms tam, es, protams, nezinu, bet liels pārsteigums bija arī par pašnāvības mēģinājumiem, kas tika pieminēti. Sieviete ir izglītota, ļoti pozitīva un vienmēr bija izpalīdzīga. Viņa bija tik laimīga, ka gaida bērniņu.

Eksperti uzskata, ka pēcdzemdību depresijas un to izraisītās psihozes Latvijā ir ļoti, ļoti aktuāls jautājums, ar ko saskaras daudzas māmiņas. Tām būtu jāpievērš daudz lielāka uzmanība nekā pašlaik.