Valsts policiju nepatīkami pārsteidzis pagājušās nedēļas nogales TV3 šova “Paķer līdzbraucējus” raidījums, kur policijas pārstāvji saskaitījuši neskaitāmus pārkāpumus un izlēmuši par redzēto brīdināt sabiedrību, vēsta portāls Nra.lv.

Policija savā mājas lapā publicējusi virkni novērojumu, kā raidījumā, kura laikā viens no pasažieriem guva traumu, tikuši pārkāpti drošības noteikumi. Redzēti gan neskaitāmi ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi, gan drošības jostu nelietošana un runāšana pa telefonu.

“Jau pirmajās raidījuma minūtēs redzams, kā viena no šova dalībniecēm drošības jostu lieto tikai viņai zināmu iemeslu dēļ – josta ir pārvilkta pāri vēderam, taču vietā, kur jostai būtu jābalsta plecs, tā izvilkta caur padusi. Šāda drošības jostas lietošana ir ne tikai bezjēdzīga, bet negadījuma brīdī var radīt pat papildu traumas. Divās automašīnās bija novērojams, ka pasažieri drošības jostu nelieto vispār,” neapmierināti raksta policijas pārstāvis.

Tāpat likuma sargiem ir šis tas sakāms arī par raidījuma dalībnieku braukšanas ātrumu un kultūru. “Lai arī raidījumā nav redzami automašīnu spidometri, pēc dalībnieku sarunām noprotams, ka arī ātruma pārsniegšana tiek uzskatīta par normu – kāda auto vadītāja paziņo, ka uz šosejas lēnāk par 120km/h nebraukšot, taču cita auto pasažiere, kas tajā brīdī nav piesprādzējusies, lūdz vadītājam, lai parāda “cik no automašīnas var izspiest. Jāpiezīmē - raidījuma laikā arī redzams, kā autovadītāji braukšanas laikā novērš savu uzmanību no ceļa – uzņem “selfijus” un runā pa tālruni. Viena šāda situācija beidzas ar ceļu satiksmes negadījumu – autovadītājs uzbrauca pasažierei uz kājas, jo tajā brīdī viņš runāja pa tālruni un vienlaikus mēģināja vadīt transportlīdzekli,” negadījuma iemeslu paskaidro policijas pārstāvis.

Nobeigumā policija atzīst, ka, lai gan šova veidotāji neatbild par šova dalībnieku rīcību, šādu pārkāpumu ignorēšana un atspoguļošana publiskajā vidē, pēc likuma sargu domām, būtu negatīvi vērtējama, it sevišķi zinot skarbos statistikas datus, par ceļu satiksmes negadījumiem uz Latvijas ceļiem.

“Piemēram, šī gada augusts ir bijis viens no traģiskākajiem mēnešiem šogad – satiksmes negadījumos bojā gājuši 29 cilvēki, ievainoti - 585, starp tiem ir arī šova dalībniece, kurai uzbraukts uz kājas,” piezīmē policija.