Publicists Lato Lapsa vērsies Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā pret valsti Ģenerālprokuratūras personā saistībā ar kriminālprocesu, kas savulaik pret viņu sākts sakarā ar žurnālista Leonīda Jākobsona elektroniskā pasta korespondences publicēšanu grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"", kā vēsta portāls Nra.lv.

Prasība ir iesniegta par morālā kaitējuma atlīdzināšanu. Pieteikums saistīts ar Drošības policijas (DP) sākto kriminālprocesu, kurā DP lūdza Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Lapsu pēc Krimināllikuma 144.panta 1.daļas un 145.panta 1.daļas, taču Ģenerālprokuratūra nolēma kriminālprocesu izbeigt, jo Lapsas nodarījumā neesot noziedzīga nodarījuma sastāva. Minētie panti paredz atbildību par korespondences un pa elektronisko sakaru tīkliem pārraidāmās informācijas noslēpuma pārkāpšanu un nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem.

Pieteikumā Lapsa norāda, ka nepamatotā kriminālprocesā viņš bijis iesaistīts piecus gadus un 94 dienas, kas pirmstiesas kriminālprocesam ir vērtējams kā nesaprātīgs kriminālprocesa ilgums, un visā šajā periodā viņš bijis spiests ievērot piemērotajam statusam Kriminālprocesa likumā noteiktos ierobežojumus un pildīt statusam atbilstošos pienākumus, kas ilgā laika periodā ir būtiski ietekmējis Lapsas dzīvi.

Viņš tiesai skaidro arī to, ka kriminālprocesos tika iesaistīts saistībā ar savu radošo darbību, proti, grāmatu "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"", ar ko tādējādi tika aizskartas arī viņa Satversmē nostiprinātās tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus, un tiesības uz zinātniskās, mākslinieciskās un citādas jaunrades brīvību.

Lapsa atzīmē, ka viss minētais viņam ir radījis dziļus garīgus un emocionālus pārdzīvojumus, kurus viņš novērtē 5000 eiro apmērā un vēlas piedzīt no Ģenerālprokuratūras.

Lapsa aģentūrai LETA pauda, ka "diemžēl Latvijas "tiesiskās valsts" likumi nosaka, ka viņš nevar vērsties tiesā ne pret konkrētiem Drošības policijas parazītiem, kas šo procesu "virzīja" un "izmeklēja", ne pret pašu Drošības policiju kā tādu, - tā vietā man tiesā jāvēršas pret valsti Ģenerālprokuratūras personā. Taču varu solīt, ka pēc tam, kad es būšu attiesājis prasības pieteikumā minētos 5000 eiro, es vispirms tos ziedošu kādam labam mērķim, bet pēc tam darīšu visu, kas manos spēkos, lai šī summa netiktu izmaksāta uz Latvijas nodokļu maksātāju rēķina, bet regresa kārtībā tiktu piedzīta no tiem, kas šo procesu safabricēja un "izmeklēja"."

Lapsas, Agneses Margēvičas un Kristīnes Jančevskas grāmata "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" tika izdota 2011.gadā.