Vai maizes lietošana uzturā veicina lieko svaru un no tās ir jāatsakās?

Uz rakstu
 (Bilde 3)
Foto 3 no 12
Vai no maizes ir jāatsakās? Atbildi rodi izstādē „Riga Food 2019”Uzlabo asinsriti, spēcina nervu šūnas, palielina koncentrēšanās spējas, stiprina imūnsistēmu… – tie ir tikai daži iemesli, kāpēc ir jāēd rudzu maize. Dažādas par un ar maizi saistītas aktivitātes un izglītojoši pasākumi norisināsies arī izstādē „Riga Food 2019” jau šonedēļ – no 4. līdz 7. septembrim Ķīpsalā. Visveselīgākā maize mūsdienīgam patērētājam4. septembrī, uzreiz pēc „Riga Food 2019” oficiālās atklāšanas ceremonijas, apbalvos “Maizes kvalitātes konkursa 2019”, kura devīze šogad ir “Veselīga maize mūsdienīgam patērētājam”, uzvarētājus. „Kaut arī maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem, tā mainās līdzi mūsdienu patērētāju tendencēm un kļūst arvien dažādāka – gan uzturvērtības, līdz ar to veselīguma, gan lietošanas ziņā. Maizes kvalitātes konkurss ir lieliska iespēja uzzināt labākos mūsdienīgas un kvalitatīvas maizes ražotājus,”  norāda Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.Arī Latvijas Diētas ārstu asociācija sniedza savu artavu un kā eksperti vērtēja un noteica labākos Latvijas maizes ražotājus. Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis uzsver maizes kā spēka un enerģijas avotu: „Ja ir maize, tad ir labi. Ja ir laba maize, tad ir divtik labi. Ja tā ir laba rudzu maize, tad ir pavisam labi. Paldies Latvijas maizes cepējiem par garšīgu, veselīgu un spēcinošu rupjmaizi ik dienu. Atbalstīsim iniciatīvu Latvijas skolās un pirmsskolas mācību iestādēs ieviest bezmaksas rudzu rupjmaizes programmu, piedāvājot audzēkņiem šķiedrvielām bagātu, no vietējiem graudiem ražotu rudzu rupjmaizi.”Dietoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu "Uzturs" un "Uzturzinātne" vadītāja Lolita Vija Neimane akcentē, ka Latvijā maize vienmēr ir godā celta: „Dodoties ceļojumos vai pārceļoties uz dzīvi citās valstīs, pirmais, kas cilvēkiem pietrūkst, ir Latvijas maize.  Šodien tā ir kļuvusi tik bezgala dažāda veidos un garšās, ka pat visizsmalcinātākais gardēdis atradīs savējo.”Maizes popularizētāja, visvairāk rakstošā žurnālista par un ap maizi apbalvošanaŠogad pirmo reizi Latvijas Maiznieku biedrība kopā ar “Riga Food” suminās žurnālistus, kuri ir visvairāk rakstījuši par maizi un tās vērtību. Bet tikai viens saņems galveno balvu – garšas piedzīvojumu kopā ar maizniekiem Spānijā. Kurš tas būs? Uzzini uzreiz pēc “Maizes kvalitātes konkursa 2019” apbalvošanas – 4. septembrī plkst. 11.40 konferenču zālē Nr. 3. Anita Pužulelauzīs stereotipus par maiziSkaistumkonkursu laureāte, fitnesa modele un trenere Anita Pužule, kas jau vairākus gadus citiem palīdz atgūt perfektas formas, kā arī pati nemitīgi nostiprina savu augumu sporta zālē, uzskata, ka esam iebiedēti ar maizes nozīmīgo lomu liekā svara esamībā. „Vidēji maizes šķēlei ir ap 90 kalorijām, kas ir samērā neliels cipars. Jāatceras, ka svarīgāk ir tas, ko tu liec uz maizes: bieza sviesta kārta, majonēze, ievārījums, medus, trekni sieri – tajos kaloriju ir krietni vairāk!” tā Anita. 5. septembrī ekspozīcijā “Latvijas maize” izstādē „Riga Food 2019” maizes vēstniece Anita Pužule lauzīs stereotipus par maizes lietošanu ikdienā, vadot lekciju: “Dzīvot aktīvi, darīt to, kas patīk, neatsakoties no maizes ēšanas ikdienā!” Liene Sondore iedrošinās ēst maizi6. septembrī plkst. 12.00 uz tikšanos Latvijas nacionālajā kopstendā aicina maizes vēstniece – uztura speciāliste, trīs bērnu māmiņa Liene Sondore, kura vadīs lekciju “Ēst vai neēst maizi!”. Uztura speciāliste norāda, ka maizes ēdāji ir kļuvuši prasīgāki, ir arī daudzi mīti par maizes ēšanas veselīgumu, kas izriet no modernā dzīvesveida un uztura tendencēm. „Mūsdienās ēdāji ir izvēlīgāki – kāds skaita kalorijas, cits pievienotos cukurus, vēl kāds skatās sāls daudzumu. Tomēr graudaugi vienmēr būs svarīga uztura piramīdas sastāvdaļas un, galvenais, salikto ogļhidrātu avots. Maizes šķēle sniedz organismam ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, B grupas vitamīnus, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, šķiedrvielas, enerģiju un sāta sajūtu. Apsveicami, ka maizes ražotāji ieklausās pircēju vēlmēs, sadarbojas ar uztura speciālistiem, meklē mūsdienīgus papildinājumus maizes receptūrai, kas apmierina teju vai visu ēdāju gaumes,” ­uzsver Liene Sondore.Anatolijs Danilāns diskutēs par maizi mazliet citādiSestdien, 7. septembrī, plkst 12.00 ekspozīcijā “Latvijas maize” viesosies Rīgas Stradiņa universitātes profesors, gastroenterologs, vairāku grāmatu autors Anatolijs Danilāns, kas ar izstādes „Riga Food 2019” apmeklētājiem diskutēs “Mazliet citādi par maizi!”. “Ļoti vērtīga ir rupjmaizes garoziņa, kuru ir labi košļāt, lai palīdzētu izdalīties siekalām, – arī tās stiprina kuņģa un zarnu traktu no iekšienes, dziedē kuņģa čūlas un iekaisumus,” tā Danilāns.Maratons “Sviestmaize vieno!”Izstādē “Riga Food 2019”, apmeklējot Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma ekspozīciju, ikviens apmeklētājs varēs piedalīties sviestmaižu gatavošanas maratonā “Sviestmaize vieno!”. Interesenti varēs vērot prezentāciju par dažādām sviestmaizēm un degustēt tās. “Sviestmaize ir labs uzturvielu avots, ko var ēst ne vien brokastīs, bet arī pusdienās vai vakariņās, turklāt kombinējot pēc savas gaumes un vēlmēm. Mūsdienu steigā sviestmaize ir lielisks risinājums kārtīgai ēdienreizei, īpaši, ja tā ir pagatavota no Zaļās un Bordo karotītes produktiem, kas ir ražoti Latvijā un ar paaugstinātu kvalitāti. Esam priecīgi, ka izstādē sviestmaizes gatavos topošie pārtikas nozares speciālisti. Sagaidām radošas un inovatīvas idejas, kuras pēc tam ikviens varēs izmēģināt arī savā ēdienkartē,” norāda Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.Jaunākie produktiĪstā rupjmaize ar samazinātu cukura daudzumu, maize ar bietēm, rudzu rikas no pilngraudu rudzu miltiem un graudiem, pilngraudu cepumi ar mellenēm un avenēm, cepumi „Kraukšķi”… tie ir tikai daži jaunie produkti, ko izstādē „Riga Food 2019” prezentēs Latvijas Maiznieku biedrības biedri: “N. Bomja maiznīca”, “Lielezers”, “Dona”, maiznīca “Flora”, “Hanzas maiznīca”, “Lāči”, “Saldus maiznieks”, “LPB” maizes ceptuve “Priekule” un “Puratos”. Tiekamies Latvijas nacionālajā kopstendā ekspozīcijā “Latvijas maize”!“Riga Food 2019” – no lietišķiem kontaktiem līdz gastronomiskiem baudījumiem! Kā zināms, no 4. līdz 7. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks Baltijas nozīmīgākais pārtikas nozares notikums – izstāde “Riga Food 2019”, kas piedāvās vērienīgas starptautisku un pašmāju uzņēmumu un organizāciju ekspozīcijas, meistaru un pārtikas produktu konkursus, jaunumu prezentācijas, izglītojošus seminārus, aizraujošus šovus, meistarklases un degustācijas. “Riga Food” organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1. Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem un pasākumu programmai mājaslapā: www.rigafood.lv un sociālajos tīklos: www.facebook.com/rigafood